הטעויות הכי גדולות בתכנון פיננסי – ואיך להימנע מהן
תכנון פיננסי נכון הוא המפתח לחיים כלכליים מסודרים ונטולי לחץ, אך רבים עושים טעויות שעלולות לעלות ביוקר בעתיד. הנה כמה מהטעויות הנפוצות ביותר – וכיצד ניתן להימנע מהן.
1. היעדר תוכנית פיננסית ברורה
הטעות:
רבים מנהלים את הכסף שלהם בצורה אקראית, ללא מטרה ברורה או תוכנית כלכלית מסודרת. זה מוביל לקבלת החלטות לא מחושבות ולבזבוז מיותר.
איך להימנע?
התחל בבניית תוכנית פיננסית הכוללת מטרות לטווח קצר, בינוני וארוך. קבע תקציב חודשי, בחן את ההוצאות שלך באופן שוטף, ודאג לחיסכון ולהשקעה בהתאם לצרכים וליכולות שלך. במסגרת זו, חשוב לקבוע שלבים סדורים וברורים ולהגדיר את המטרות הפיננסיות לאורך זמן.
2. היעדר ליווי פיננסי מקצועי
הטעות:
ניסיון לנהל את הכספים באופן עצמאי מבלי להיעזר ביועץ פיננסי עלול לגרום להחלטות שגויות ולפספוס הזדמנויות פיננסיות משמעותיות. כמו כן, למרבית האנשים אין את הכלים והמידע המקצועי שאנשי המקצוע מכירים מקרוב.
איך להימנע?
ייעוץ פיננסי מקצועי מסייע לך לבנות אסטרטגיה מותאמת אישית, להימנע מטעויות ולמקסם את הפוטנציאל הכלכלי שלך . כמו כן, אנשי המקצוע יידעו את מוצרי ההשקעה המותאמים לכל לקוח, סוגיות מס שחשוב להכיר, עלויות בכל אפיק וליווי צמוד לאורך כל הדרך.
3. חוסר הבנה בניהול חובות ואשראי
הטעות:
שימוש לא נכון בהלוואות ואשראי, כמו מינוף יתר, תשלומים גבוהים בריבית גבוהה או לקיחת הלוואות מיותרות.
איך להימנע?
יש לנהל את החובות בצורה מושכלת, לבדוק את הריביות, להימנע מהלוואות שאינן נחוצות ולתעדף פירעון חובות עם ריבית גבוהה קודם.
4. דחיית חיסכון לפנסיה
הטעות:
אנשים רבים לא מקדישים מחשבה מספקת לחיסכון הפנסיוני שלהם (בעיקר העצמאים), מתוך מחשבה שהפרישה רחוקה או שבטוחים שיצברו נכסים לאורך זמן ולא יזדקקו לקצבה הפנסיונית בפרישה. כל אלו שמזניחים את ההפרשות הפנסיוניות מתחרט לקראת גילאי הפרישה, אבל אז כבר מאוחר לתקן.
איך להימנע?
ככל שמתחילים לחסוך מוקדם יותר, כך ההון המצטבר גדל בזכות אפקט הריבית דריבית. יש לבדוק את מסלול ההשקעה הפנסיוני ולוודא שהוא מתאים לצרכים ולרמת הסיכון שלך. במאמר אחר דנו בתמהיל שכדאי לבנות או לחילופין לוודא שאתם נמצאים במסלול הנכון.
5. חוסר השקעה וניהול שגוי של הכספים
הטעות:
השארת כספים בעו"ש ללא השקעה או השקעתם ללא ידע מתאים עלולה להוביל לשחיקה בערכם בשל אינפלציה או החלטות שגויות, כמו כן, מומלץ לייצר הוראת קבע אפילו קטנה שכל תחילת חודש יופקדו אל אותה קופה סכום קבוע אשר יגדיל את הצבירה של הכספים הנזילים (ניתן לבצע זאת לקופת גמל להשקעה, קרן נאמנות או אפילו סתם קרן סל).
איך להימנע?
יש ללמוד ולהבין את שוק ההון, לפזר את ההשקעות ולשקול ייעוץ מקצועי שיתאים את ההשקעות לצרכים האישיים שלך וחשוב להתמיד.